Skip to content
Stalo žaidimas Carcassonne - 20 metų jubiliejus

Laikui nepavaldus – su 20-uoju gimtadieniu, Carcassonne!

Bene griežčiausias bet kokios prekės, produkto, reiškinio teisėjas yra laikas. Praeina metai, dveji ir populiarumo viršūnėse įsitaiso nauji pavadinimai, viršeliai bei veidai, o senieji pasitraukia į užmarštį kartu su laikinomis madomis ir tendencijomis. Tik išskirtiniai ir patys geriausi įveikia laiko egzaminą ir užsitarnauja klasikos vardą. Vienas tokių – modernia klasika tapęs, didžiulę įtaką savo sričiai padaręs ir dvidešimties metų jubiliejų šiais metais pasitinkantis stalo žaidimas Carcassonne

Carcassonne stalo žaidimo 20-mečio jubiliejus

Nedaug stalo žaidimų galėtų pasigirti pasiekimais, kokius per dvidešimt metų nuraškė Carcassonne. Gal drąsu taip sakyti, bet apdovanojimai ir dešimtį milijonų jau senokai viršiję pardavimai tikrai ne patys svarbiausi žaidimo nuopelnai. Kur kas reikšmingiau yra tai, kad Carcassonne milijonams žaidėjų tapo vartais į turtingą ir įstabų žaidimų pasaulį. Pasaulį, prie kurio renesanso pats ženkliai prisidėjo. 

Nors dabar Carcassonne vadinamas klasika, vos pasirodęs jis buvo įžūlus, žongliravo įprastomis žanro normomis ir savaip interpretavo, koks galėtų būti stalo žaidimas. Interpretacija buvo tokia sėkminga, kad ja netruko užsikrėsti tiek žaidėjai, tiek žaidimų kūrėjai. Taisyklėse kažkokios revoliucijos ir sukrečiančių inovacijų nebuvo. Žmonės žaidimų plyteles dėliojo ir vieną su kita jungė gerokai iki pasirodant Carcassonne, tačiau būtent jis suteikė šiai formai gaivaus kūrybiškumo ir laisvės, iki tol madoje vyravusias abstrakcijas drąsiai pakeitė jaukia tema ir pasiūlė strategines bei taktines galimybes įvairiausiems žaidėjams. Carcassonne buvo vienas iš tų, kurie amžiams pakeitė sąvokos „šeimos stalo žaidimas“ reikšmę. 

Jei apie Carcassonne dar negirdėjote ir dabar jūsų mintyse sukasi vonios plytelės, tai tučtuojau liaukitės apie jas galvoti. Carcassonne šiek tiek panašus į stalo žaidimą Scrabble, tik plytelės didesnės, padarytos iš kartono, o vietoj žodžių jums teks dėlioti ir kurti viduramžių Prancūzijos regiono žemėlapį. Žemėlapis gyvas ir kiekvieną kartą būna vis kitoks, o apgaulingas bendradarbiavimo jausmas slepia kruopščiai suplanuotą, tačiau ne piktą konkurenciją. Gudriai ir strategiškai jungdami plyteles, statysite miestus, tiesite kelius, įrengsite vienuolynus ir bandysite visus juos užimti laiku ir vietoje įkūrę savo pasekėjus – meeplus.

Carcassonne stalo žaidimo 20-mečio jubiliejus

Meeplai – maži, mediniai, įvairiaspalviai žmogeliukai, apsigyvenę didelėje dalyje stalo žaidimų. Dabar jie tokie įprasti, kad retas pagalvoja, jog būtent Carcassonne buvo pirmasis žaidimas, panaudojęs šį elementą. Tačiau žaidimo nuopelnai nesibaigia vien standartu tapusiomis figūrėlėmis. Toli gražu. Turbūt esate girdėję žymųjį posakį lengva išmokti, sunku įvaldyti (angl. easy to learn, hard to master). Jis puikiai tinka šachmatams, kurių taisyklės paprastos, tačiau daugybė skirtingų kombinacijų, ėjimų eiliškumas, skirtingų galimų pozicijų vertinimas ir pastangos įžvelgti ir laiku priimti teisingiausią taktinį sprendimą gali įvaryti galvos sopulį. Toks malonumas ne kiekvienam. Carcassonne kūrėjai nusprendė, kad žaidimą turėtų būti paprasta tiek išmokti, tiek įvaldyti.

Ir tai pavyko – dėl šio pasirinkimo Carcassonne netapo nė per daug paprastas, nė per daug seklus. Priešingai, juo mėgautis gali tiek savo pirmą stalo žaidimą išbandantys žaidėjai, tiek pilnas lentynas strateginių milžinų jau prikaupę entuziastai. Neprašykite paaiškinti, kaip vieną ir tą patį dalyką darantis žaidimas kas kartą tiesiog prikausto dėmesį, sukuria įtemptą atmosferą ir tuo pačiu leidžia mėgautis kiekviena su juo praleista minute. Tam reikėtų atskiros paskaitos apie stalo žaidimų dizainą ir kodėl vienus iš jų norime žaisti vėl ir vėl, o kitus pamirštame vos supakavę į dėžę. Pasakysime tik tiek, kad Carcassonne turi genialią idėją, beveik tobulai išpildytą ir nugludintą žaidimo mechanizmą, lengvą temą ir patrauklų bei neužmirštamą dizainą. Pagrindinio žaidimo taisyklės ne kartą keitėsi, įsiklausant į žaidėjų pastabas ir žingsnelis po žingsnelio artėjant prie geriausios jo versijos. 

 Carcassonne stalo žaidimo 20-mečio jubiliejus

Carcassonne 20 metų istorija – itin turtinga. Čia paminėsime tik kelias esmines akimirkas. Pavyzdžiui, geriausio metų stalo žaidimo apdovanojimą Spiel des Jahres, laimėtą 2001 metais. Jis pasirodė toks reikšmingas, kad būtent tą datą kūrėjai laiko žaidimo gyvenimo pradžia (Carcassonne pirmą kartą išleistas 2000 m.). Įdomu, kad Carcassonne tėra vienas iš trijų žaidimų, laimėjusių abiejose šio prizo kategorijose (tiek kaip žaidimas šeimai, tiek kaip žaidimas patyrusiems žaidėjams). Jau 2002 metais pasirodė kompiuterinė Carcassonne versija, kurią buvo įmanoma žaisti prisijungus prie interneto! Nuo 2003 metų vyksta tarptautiniai žaidimo turnyrai, o nuo 2006 m. – pasaulio čempionatas. Į šį vyksta ir žaidėjai iš Lietuvos, tokią teisę iškovoję vietiniame turnyre. Ilgiausia Carcassonne partija truko 25 valandas, o iš dešimties tūkstančių plytelių sudarytas žemėlapis užėmė 20 kvadratinių metrų. Mokytojai naudoja žaidimą istorijos, geografijos ir matematikos pamokose, apie jį rašomi tiriamieji straipsniai ir knygos. 

Ir kuriami papildymai, kalnai papildymų. Jei norisi dar daugiau Carcassonne, dar daugiau galimybių statyti ir plėstis, ir pelnyti taškų, ir sugadinti varžovams reikalus, tai nuo pasirinkimo gali susvaigti galva. Naujos taisyklės, nauji komponentai, nauji iššūkiai ir naujos strategijos. Kad tik būtų laiko žaisti. Dar negana? Tuomet galima mėgautis daugybe žaidimo perdirbinių, kurie leis apkeliauti pasaulį, nukels į priešistorinius laikus ar Žvaigždžių Karų mūšius. 

Visiems Carcassonne fanams – tiek naujiems, tiek seniems – Brain Games pristato jubiliejinį, išskirtinio grožio žaidimo leidimą. Išorėje puošnus, o viduje žaismingas ir šiltas žaidimas pasiruošęs suteikti daugybę valandų džiaugsmo ir puikiai praleisto laiko. Naujasis leidimas puikuojasi prabangiu ir išskirtiniu dizainu, paauksuotomis raidėmis beveik švytinčiais komponentais. Nepaisant to, Carcassonne lieka ištikimas sau ir savo fanams, todėl žaidimas yra suderinamas su visais iki šiol pasirodžiusiais papildymais. Visų, įsigijusių naująjį leidimą, laukia ir naujos žaidimo plytelės, papildančios klasikinį žaidimą ir pridedančios dar daugiau įvairovės. Taip pat galėsite suasmeninti savo žmogiukus, papuošdami juos lipdukais. Žemėlapyje vingiuos ilgesnė upė, o naujas mini papildymas ir veiksmai suteiks klasikiniam žaidimui naujų spalvų. Kad mėgautis galėtų kiekvienas.  

Žinote, Carcassonne nesivaikė madų ir tendencijų. Jis pats jas diktavo. Galbūt todėl apie šį žaidimą kalbėsime dar mažiausiai dvidešimt metų. Esame tuo tikri.

Įsigyti riboto tiražo 20-mečio jubiliejinį Carcassonne leidimą galite čia.

 

Carcassonne 20-mečio jubiliejinis leidimas

 

Ankstesnis straipsnis Paaiškėjo „Carcassonne“ 20-mečio jubiliejaus nuotraukų konkurso nugalėtojai
Kitas straipsnis Sėkmingo žaidimo receptas: Wingspan (Sparnuotieji)

Palikti komentarą

Komentarai turi būti patvirtinami prieš juos publikuojant

* Reikalingi laukai